Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

abc Plastics News: Muovialan ammattilehti on syntynyt

Lisätty 29.10.2018

abc-Plastics News 1/2018


Pääkirjoitus: Karita Silén

ASENTEISSA JA AJATTELUSSA ON MUUTETTAVAA, LOPETETAAN RÄKSYTYS

abc Plastics News on uusi verkkolehti, jonka tarkoituksena on jakaa muovialan ammattilaisille ajankohtaista tietoa alaa koskevista uusista innovaatioista ja lainsäädännöstä. Tässä ensimmäisessä numerossa valotetaankin EU:n ensimmäisen muovistrategian sisältöä, sekä mitä se yrityksille voi tarkoittaa.

Muoveista ja muoviroskasta puhutaan paljon. Mutta milloin roskaaminen ja kertakäyttökulttuuri riistäytyi käsistä niin pahasti, että alkoi olla tarvetta puhua todellisesta uhasta maapallon olosuhteiden elinkelpoisina säilyttämisestä myös tuleville sukupolville. Otettiin käyttöön hienoja sanoja kuten kiertotalous, teollinen symbioosi, ekotalous, jne.

Edellisille sukupolville näitä sanoja ei tarvittu, sodan jälkeen pula ajoi oikomaan ja käyttämään uudelleen vanhat naulat, lämmöneristeeksi kelpasi lähes kaikki, lumput, sahanpurut, sanomalehdet, lasinsirut jne. Vaatteita paikattiin ja korjattiin sopivan kokoisiksi seuraavalle käyttäjälle. Liian huonokuntoiset leikattiin matonkuteiksi, mitään ei turhaan hävitetty. Vielä 60-luvulla maito ostettiin kaupasta omiin kannuihin, kun maitoa alettiin myydä muovipusseissa, monet kylpyhuoneen matot oli virkattu pussista leikatusta materiaalista. Ennen uusiokäyttö ja kierrätys olivat luonnostaan osa arkipäivää.

Elintason nousu on suuri uhka ilmastolle. Kiinan talous kasvaa vauhdilla, Afrikassa on nouseva keskiluokka, kulutus tulee väistämättä kasvamaan. Siksi olisikin muovittomien maaliskuiden sijaan syytä miettiä roskaamisen vähentämistä ja järkevää kierrättämistä - paitsi ilmastoa säästävänä myös liiketaloudellisesti kannattavana toimintana. Se kokonaisvaltainen ajattelu!

Syyllistetään muovin käytöstä ja samaan aikaan hehkutetaan tuulivoiman, aurinkoenergian ja sähköautojen nimeen ajattelematta lainkaan, mistähän se sähkö siihen autoon saadaan - ei ne aurinkokennot tai tuulimyllyt ainakaan vielä ilman muovia synny. Entäpä lääketieteen sovellukset, uskoisin kiihkeimmänkin muovin vastustajan ottavan haavaneuleen tai nesteytysletkuun mieluiten muovisen ja kertakäyttöisen tuotteen.

 On helppoa osoittaa syyttävällä sormella muita muovin käytöstä: Pienen lapsen yöt valvova äiti saadaan tuntemaan syyllisyyttä kertakäyttövaippojen käytöstä. Ei haluta ajatella, millähän se vesi lämmitetään kestovaippojen pesuun, paljonko hommaan kuuluu vettä tai, mitä yhteiskunnalle maksaa ihmisen loppuun palaminen,

Tuosta ”pese uudelleen ja uudelleen” asiasta vielä: Eräs edesmennyt ystäväni, arkielämän filosofi ja muovialan italialainen grand old man sanoi kymmenkunta vuotta sitten: ” Suomi on vielä joskus vauras maa, siellä kun on paljon puhdasta vettä.”  Vesi onkin elinehto maapallon säilymiselle elinkelpoiselle, mutta taitaa olla liian vaikea asia puitavaksi, on helpompi syyttää muovia ongelmista. Lopetetaan roskaaminen ja muovinkäytön syyllistäminen ja huolehditaan sen sijaan, että vesistöt säilyvät puhtaina.

Yksin emme kuitenkaan pärjää tässä koko ajan kiristyvässä maailmassa. Meidän pitää lähteä mukaan kehittämään tuotteitamme ja prosessejamme vastaamaan näihin haasteisiin. Muovistrategia, direktiivit ja muu lainsäädäntö pitää luonnollisesti ottaa vakavasti – ne ovat faktoja, joiden kanssa vain on pakko elää. Eikä kannata sulkea ketään keskustelujen ulkopuolelle, olivat ne mielipiteet kuinka ärsyttäviä tai vääriä tahansa.